WECK!

papier - 1 fototoestel - 25 liter regen - 17 liter verf - 40 meter stof - 2 zeefdrukramen - 6 oogst-teams - 32 glazen potten leeg - 32 glazen potten vol - 1 ambachtelijk familiebedrijf fijne tafelzuren - 1 expositie

WECK! Kesbeke Amsterdam 2014
Het project WECK! bij het Amsterdamse familiebedrijf Kesbeke Fijne Tafelzuren. Schoolklassen werden ondergedompeld in de wereld van de moestuin, door deze te tekenen, zeefdrukken en ervan te oogsten en producten in te maken. 


Presentatie in Kesbeke 1 & 2 november 2014

Beeldend kunstenaar en fotografe Dominique Panhuysen is initiator/organisator van het WECK!-project. Ze woont in Bos en Lommer – Amsterdam West.

In samenwerking met: De Zeefdrukfabriek (Elspeth Pikaar), de Narcis- Queridoschool (Maureen Boubaker), Moestuin Landlust en Moestuinwinkel Access to Tools  (I can change the world with my two hands, Natascha Hagenbeek), SLONfilm (Alex Ivanov) & Firma Kesbeke (Oos Kesbeke).

Wanneer Dominique Panhuysen ‘een blokje om’ fietst passeert ze de Narcis- Queridoschool, Buurtmoestuin Landlust, Moestuinwinkel Access to Tools, de Zeefdrukfabriek en de inleggerij van Kesbeke - waar het beroemde Amsterdamse tafelzuur wordt ingemaakt.
Als er in een buurt, vlakbij elkaar zoveel bijzonders te beleven is, moet daar dan niet iets mee gebeuren? Dan moet de wereld dat toch weten! In WECK! brengt Dominique alles met elkaar in verbinding in een bijzonder project.

Leerlingen van de NQ leren in Moestuin Landlust van alles over de groenten die er groeien. Ze oogsten er wortels, uien en augurken die ze leren inmaken met Natascha Hagenbeek in de Moestuinwinkel Access to Tools. Ze nemen een kijkje in de keuken bij fabriek Kesbeke waar het hele jaar door allerlei soorten groenten worden geweckt. Zo kun je groenten lang bewaren en er nog jaren van genieten! Dat conserveren kun je ook door de planten te tekenen. En dat doen de leerlingen ook, met Elspeth Pikaar van de Zeefdrukfabriek. Bovendien helpt dat tekenen om goed te kijken. Hoe ziet het blad van een wortel er precies uit? En die van een pompoen of van bloeiende sla? Met alle tekeningen maken ze een eigen stofontwerp: De Landlustprint, die ze op lange doeken zeefdrukken in de kleur groen. Augurkgroen. Dominique Panhuysen fotografeert en documenteert alle facetten van het project in detail: het zijn foto’s waarbij we ‘kijken naar het kijken’: waarmee we in de intense concentratie en belevingswereld van de kinderen worden gezogen.

Op 1 en 2 november komen alle WECK!- producten samen tijdens het WECK!- weekend in Kesbeke. Daar kun je Moestuin Landlust in geuren en kleuren opnieuw beleven. In de vorm van tafels met daarop de meters lange gezeefdrukte tafelkleden met potten vol geweckte groenten. De foto’s van Dominique Panhuysen en de uitvergrote  tekeningen van de kinderen geven een beeld van het maakproces.  Alex Ivanof vertelt met een animatiefilm verhalen rondom de tafelzuren fabriek.

Mede mogelijk gemaakt door: Stadsdeel West / Amsterdams Fonds voor de Kunst / Prins Bernard Cultuurfonds en de Narcis-Queridoschool 
 
 
 
Dominique Panhuysen. © 2024