Tipp-Ex

bewerkte foto's en knipsels

Bewerkte foto's met Tipp-Ex correctiestift

Tipp-Ex (ook wel foutief als Type-ex of Typex aangeduid) is bedoeld om type- en schrijffouten te corrigeren.

Tipp-Ex GmbH & Co. KG is de naam van een Duitse fabrikant die in 1959 begon met het vervaardigen van hulpmiddelen om typefouten te verbeteren. Deze producten werden zó frequent gebruikt, dat Tipp-Ex ook gewoon de naam van het product werd. Hoewel de typemachine nauwelijks meer bestaat, zijn er nog Tipp-Ex-producten leverbaar.

Het eerste product van Tipp-Ex was een klein correctiepapiertje met aan één zijde een witte poederachtige stof. Door dit velletje voor de foutieve letter te houden en deze letter opnieuw te tikken kwam de witte poeder op de zwarte letter die daarmee onzichtbaar werd. Daarna kon op dezelfde plaats de goede letter worden getypt. In 1965 kwam ook een vloeibare versie op de markt. De vloeistof - lijkend op witte verf - wordt met een kwastje op het papier gesmeerd. Nadat het is opgedroogd, kan er weer overheen worden geschreven of getypt.

Omdat de vloeistof ook kan worden gebruikt om schrijffouten te corrigeren in met de hand geschreven teksten of tekeningen, is dit product nog steeds verkrijgbaar. Later kwamen nog correctielinten en correctiestiften van Tipp-Ex. Tegenwoordig hebben de blancorollers aan populariteit gewonnen. Blancoroller gebruikt een lint (in plaats van vloeistof), dat over de spelfout heen wordt geplakt. Het voordeel hiervan is dat er geen droogtijd meer is. 

 
 

 
 
 
 
Dominique Panhuysen. © 2022