Hiding Hearts, a long story

Leporello: 74 pagina’s / 19,50cm x 31,50cm x 1600cm

Eind jaren ‘80 verbleef ik een periode bij het ‘kunstenaarsechtpaar’ Jozef van de Heijden en Evelyn van Huyzen.  Evelyn vroeg mij een deel van het camerawerk voor haar film ‘The Royal Woo’ (super-8, 30 min.) te doen. Een film over een dag uit het leven van een koning en een koningin. De koning werd gespeeld door Jozef en de koningin door Evelyn, Jozef werkte in die zelfde periode met een eigen cameraman aan zijn versie van een gelijknamige videofilm. Tussen de bedrijven door volgde ik het duo in hun dagelijkse omgang en hun huiselijke omgeving met mijn fotocamera. Langzaam maar zeker begon mij, al fotograferend, duidelijk te worden dat zij hun leven, hun eigen relatie speelden. Er bestond in hun leven slechts een flinterdunne scheiding tussen fictie en werkelijkheid. Ik raakte ‘verzeild’ in een verhaal over de liefde die bevochten, bestreden en veroverd moest worden. Dat was toen…Een portret van een huwelijk.
Ruim tien jaar later kijken wij samen terug; wat toen bijzaak was is nu hoofdzaak. De foto’s blijken niet aan kracht te hebben ingeboet ze kunnen nu op zichzelf staan en we besluiten tot het maken van een ‘sprookjesboek’ over deze periode
.
 
Tentoonstellingsruimte De Gang wordt uitgangspunt voor de uiteindelijke vorm die we (Panhuysen fotografie van Huyzen grafische vormgeving) het boek (leporello/dummy) geven: 74 pagina’s van 19,50 cm x 31,50 cm, zo wordt het boek bijna 16 meter lang. Lang genoeg om de twee lange wanden van de De Gang in totaal 11 meter, mee te ‘bestrijken’. De voorkant van het boek is een aaneengesloten rij foto’s die ‘ondertiteld’ zijn. De achterkant is monumentaal grafisch vormgegeven. Wanneer het boek in harmonicavorm neergezet wordt leest men vanaf een afstand van links naar rechts de tekst 'live a life of love' en van rechts naar links 'send the ghost away'.

http://www.jozefvanderheijden.nl/HOME.html

 
 
 
 
Dominique Panhuysen. © 2024